[Hungarologia] FW: [EME hírlevél]Meghívó A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 14. fórumára

Nemzetközi Magyarságtudományi Tá Nemzetközi Magyarságtudományi Tá
2015. Nov. 6., P, 09:46:59 CET


Meghívó A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 14. fórumára

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 2002-ben határozta el, hogy csatlakozik a magyar tudomány novemberi ünnepéhez, és megszervezte első konferenciáját A Magyar Tudomány Napja Erdélyben (MTNE) címmel. Az évente megtartott rendezvény időpontja – az EME 1859-es alapító közgyűlésére emlékezve – a november 23-ához közeli hétvégére lett kitűzve. Hagyományunkká vált azóta, hogy a pénteki nyitónapon plenáris előadások hangozzanak el a tudomány időszerű kérdéseiről, szombaton pedig a hét szakosztály és fiókegyesületeink tartják meg a saját tudományterületükhöz szabott konferenciájukat, maguk határozzák meg annak a tematikáját az egyes régiókban, illetve tudományágakban felmerülő sajátos kérdéskörök függvényében. Az évek során ezek a rendezvények is kibővültek, s az egyes konferenciákra november különböző időpontjaiban kerül sor, és más intézmények is bekapcsolódtak társszervezőként.

Az EME hét szakosztálya és négy fiókegyesülete összesen 16 rendezvényével járul hozzá Egyesületünk központi fórumához, s ezáltal kapcsolódik a Magyar Tudományos Akadémia tudományünnepi rendezvénysorozatához.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat egyik fő célkitűzése, hogy az erdélyi magyar tudományosság fóruma legyen, tükrözve a hazai eredmények s gondok mellett az összmagyar és nemzetközi tudományművelés irányait, s lehetőség szerint a kiemelkedőbb megvalósításait is. Ugyanakkor a kapcsolatteremtésre s kutatási közreműködések kialakítására, megtartására is hatékony fórumként szolgál.

2015-ben A Magyar Tudomány Napja Erdélyben című konferencia nyitóünnepségét és plenáris előadásait november 20-án tartjuk Kolozsvárott a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. 
Az utóbbi években a fórum témájának megválasztásában is az MTA ajánlását követtük, így az idei, 14. rendezvényünk témája A tudomány evolúciója: a valóság és a virtuális világok. Idei konferenciánkat megtiszteli jelenlétével Lovász László, az MTA elnöke.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt A Magyar Tudomány Napja Erdélyben című konferencia nyitóünnepségére és rendezvényeire.  A szakosztályi és fiókegyesületi részletes programok a www.eme.ro/mtne  oldalon tekinthetők meg.

Az eseményre regisztráció szükséges, amelyet ide kattintva tehet meg november 16-ig. <http://goo.gl/forms/uGPx75OU3W> 

Mellékelve küldjük a MTNE rendezvény meghívóját.

Tisztelettel és szeretettel várjuk a rendezvényünkre.

Sipos Gábor, elnök
Bitay Enikő, főtitkár





-- 
Erdélyi Múzeum-Egyesület
400009 Cluj/Kolozsvár
Str. Napoca nr. 2-4.
Tel/fax: (00-40) 264-595176
www.eme.ro
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.bibl.u-szeged.hu/pipermail/hungarologia/attachments/20151106/4a656f81/attachment.htm>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: EME_MTNE-2015 meghivo.pdf
Type: application/pdf
Size: 2541371 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lists.bibl.u-szeged.hu/pipermail/hungarologia/attachments/20151106/4a656f81/attachment.pdf>
--------- következő rész ---------
An embedded and charset-unspecified text was scrubbed...
Name: Névtelen melléklet (00028).txt
URL: <http://lists.bibl.u-szeged.hu/pipermail/hungarologia/attachments/20151106/4a656f81/attachment.txt>


További információk a(z) Hungarologia levelezőlistáról