[Hungarologia-l] "Mesék Mátyás királyról"

Mann Jolán mannj at oszk.hu
2008. Okt. 3., P, 14:35:41 CEST


Tisztelt Listatagok,



Figyelmükbe ajánlom az OSZK Elektronikus Dokumentum Központja vezetésével elkészült új tartalomszolgáltatást, a "Mesék Mátyás királyról" című multimédiás honlapot: http://matyasmesek.oszk.hu

 

A Mesék Mátyás királyról című digitális gyűjtemény arculatának ihlető motívumai az OSZK-ban őrzött korvinák iniciáléi, díszítései. A nemcsak gyerekeknek készülő szolgáltatás, amely a hungarológiai oktatásban is nagyon jól használható, megközelítőleg  200 mesét (Kríza Ildikó és Kóka Rozália gyűjtései) és közel 40 egyéb szöveget tartalmaz - köztük Galeotto Marzio Mátyás királynak kiváló, bölcs, tréfás mondásairól és tetteiről szóló könyvének történeteit. Szépirodalmi bibliográfia, történelmi tanulmány és galériák is gazdagítják a honlapot. A Galériákban a Hunyadi Mátyással kapcsolatos miniatúrákból és metszetekből tettünk közzé összeállítást, melyet Tóvízi Ágnes a nemzeti könyvtár Régi Nyomtatványok Tára munkatársa válogatott, valamint külön is felvonultattuk a Jankovics Marcell által Kríza Ildikó kötetéhez készült tizennyolc illusztrációt. A honlap számára Boldizsár Ildikó írt bevezetőt. A Magyar Katolikus Rádióval való együttműködésben 109 szöveg (mese) hangfelvétele készült el Helyey László színművész tolmácsolásában. A programozási feladatokat az Egyszervolt a Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány munkatársai végezték el. A honlap hanganyaga hamarosan gyarapodni fog a verseny döntőseinek mesemondásaival is.

 

A honlapbemutatót megelőzően szeptember 30-án, a népmese napján az OSZK Dísztermében huszonöt 10-18 éves mesemondó részvételével nagy sikerrel rendeztük meg a hazai és határon túli diákok részére meghirdetett "Mesék Mátyás királyról" című mesemondó verseny döntőjét. A megközelítőleg 3000 jelentkező közül a területi döntőkbe 350 diák jutott tovább. A területi döntők szeptember 13. és 17. között zajlottak, melyek lebonyolításában megyei könyvtárak és iskolák voltak segítségünkre. Szellemi támogatóink a Magyartanárok Egyesülete, a Magyar Olvasástársaság és a Budavári Önkormányzat voltak.

 

A Reneszánsz Év Programiroda támogatásával meghirdetett mesemondó verseny megrendezésében és a honlap létrehozásában a nemzeti könyvtár együttműködő partnere az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány volt.

  

Üdvözlettel,



Mann Jolán

OSZK - EDK
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://mail.oszk.hu/pipermail/hungarologia-l/attachments/20081003/f5e1486d/attachment.html


További információk a(z) Hungarologia-l levelezőlistáról